kontakt

vatovec@gmail.com

sobota, 17. marec 2007

Onkraj horizonta

Tokrat predstavljamo mlado avtorico iz Azije, natančneje iz Malezije: Yee I-Lann letnik '71.


The Ch'i-lin of Calauit. 2005

Ena vzhajajočih zvezd Azijske fotografije, je zaenkrat dosegla vrhunec svojega ustvarjanja s serijo fotografij "Sulu Stories" serija trinajstih fotografij (oz. fotomontaž) v katerih ji prekrasne morske vedute s horizontom, morskimi cigani, in ambient služijo kot osnova za konstrukcijo spominov, lahko jih gledamo kot univerzalne - govorijo o razblinjanju mej, serija pa je posvečena njenemu rojstnemu kraju v področju Sulu.
Sulu ni samo zemljepisni pojem, je zemlja onkraj horizonta iz zgodbic, ki jih je poslušala kot otrok - je tisti "onkraj", ki ima globalni, ne lokalni pomen,...


Map. 2005

Zgornja fotografija ženske in moškega je očiten namig na "genetski spomin", osebka sta povezana (nakazano s plapolajočimi lasmi), čeprav sta si odtujena (gledata v nasprotne smeri), združuje pa ju horizont, ki na Yeejevih fotografijah večkrat pooseblja "skupni dom - izvorno domovino".

"Njene fotografije so zelo čutne in na liričen način zaobjamejo večplastnost zgodovine brez ukvarjanja s politiko" - Gina Fairley


The Archipelago. 2005

Yee je ena izmed avtorjev, ki so bili predstavljeni na prvem Singapurskem umetniškem bienalu, lani pa je bila tudi v selekciji Azijske fotografije, ki je bila predstavljena v Nizozemskem "Norderlicht foto" v mestu Leeuwarden.

1 komentar:

Unknown pravi ...

Hude fotke, super komentarji...