kontakt

vatovec@gmail.com

ponedeljek, 12. marec 2007

Nič ni več "dovolj dobro"

Se še spomnite, ko smo hodili po "(tu vstavite vam najljubšo lokacijo)" z zvrhano torbo fotografske opreme, dia filmom Velvia in stojalom na ramenu?
Navdušeni nad napredkom v tehnologiji - skok iz Kodachroma 25 na Velvio 50 je bil res ogromen.
Na tako spremembo so fotografi čakali tudi po dvajset let.
Ali pa ko smo hodili na koncerte in se spraševali ali lahko iso 400 "dias" "pušamo" na 800 brez da bi izgubili črnine in ne da bi zrno požrlo detajle, ko smo ugotovili, da so svetlobni pogoji katastrofalni?
Ali pa ko smo do neskončnosti iskali pravi razvijalec za Kodakov Tmax 3200, da bi ohranili tonaliteto in ukrotili zrno?
Da ne omenjam izraze laborantov v fotolaboratoriju, ko si jim povedal, da morajo film "push razviti za en stop".

Tej časi se zdijo davno nazaj (5 let?!?), v današnji vedno hitrejši "fast food" dobi ni več nič "dovolj dobro" in nič "dovolj hitro",...


david vatovec - soline (1999)
kodachrome 25
posneto z opremo katere vrednost danes ne presega enega baterijskega držala

Ob predstavitvi novega Canonovega uber fotoaparata (EOS 1dmkIII) me je presunila ena datoteka, ki je na voljo na spletu za ogled (pozor velika datoteka). Posnetek posnet na iso 6400 brez nobene dodatne obdealve je, ne samo presunljiv ampak revolucionaren! Odpira nove možnosti - neslutene do sedaj, izgleda da je omenjena občutljivost popolnoma uporabna tudi za večje povečave in razstavne namene. Povižite jo še s kakšnim Canonovim stabiliziranim objektivom in vaše stojalo je za staro železo.


dean jukić - brez naslova (2005)
posneto s fotoaparatom olympus C5060WZ

Napredek v zadnjih petih letih je bil milo rečeno fenomenalen, ampak ta napredek se sluti tudi v "potrebah" oz. željah fotografov, kateri smo postali vedno bolj zahtevni, tarnamo nad šumom pri iso 1600, nad povprečno ostrino pri najdražjih objektivih, nad hitrostjo "snemanja" na kartico, nad najbolj odprto zaslonko f4 - češ: "Neuporabno!" Niti najdražji zrcalno refleksni fotoaparati ne dosegajo naših "potreb", niso 100% odporni na vodo, če nam padejo iz treh metrov višine prenehajo delat,... res nič ni več "dovolj dobro". 10 megapik? Ne, hočemo boljši senzor z večjo resolucijo in manj šuma, po možnosti z več dinamičnega razpona za nižjo ceno!

Saj vemo, da nas proizvajalci samo nategujejo!


david vatovec - drummin' (2005)
posneto z canon EOS 10D - ISO 1600


Digitalizacija je prinesla enormno število fotografij (v primerjavi s samo nekaj let nazaj), njihova povprečna kvaliteta pa je veliko slabša in v tej masi se vse razblini v neko podpovprečje,...

Zato, če fotografije niso dovolj dobre mora biti krivda v nepopolni opremi!

Komaj čakam Canonov Eos karkoli že je mark 5!

1 komentar:

Lenart Senica pravi ...

odličen blog, david.
pravo veselje ga je brati (in gledati)
lenyn