kontakt

vatovec@gmail.com

sobota, 24. marec 2007

Mario in ideje

Vsak fotograf; pa naj si ima v rokah star Zenit, najmodernejšega digitalnega Haselblada, Nikonovo zrcalnorefleksno "mašino" ali karkoli že; se sreča z večnim vprašanjem: "In kaj sedaj?"


iz serije "pejsaži"

Se mi zdi, da je najbolj zapostavljen del fotografove opreme njegov intelekt ali "mozak", kot bi rekli nekdanji sodržavljani. Po vnovičnem brskanju po internetu sem se ponovno srečal z enim mojih priljubljenih fotografov - Mariom Giacomellijem, ki je sicer na medmrežju dokaj slabo zastopan,...


iz serije "pejsaži"

Ena njegovih izjav je bila: "Fotografija je zelo enostavna, ČE imaš kaj za povedat". To je izrekel človek, ki ni nikoli zapustil rodne Senigaglie, majhnega podeželskega mesteca v osrčju Italije. V glavnem je fotografiral obrobno pokrajino in ljudi ter življenje v njegovem kraju, zelo znana je njegova serija o duhovnikih (ki mu je nakopala tudi precej klerikalne kritike) in pa tudi serija posneta v domu za ostarela,..


"nimam rok, ki bi mi božale obraz"

Skratka iz njegovih fotografij se očitno vidi, da je imel možakar dosti za povedat,... Uporabljal je italijanski fotoaparat Comet Bencini, za katerega še najbolj zagriženi "tehničarji" sigurno še niso slišali (fotoaparat je nekaj podobnega kot tista igračka ki jo drži v roki Matjaž dva prispevka niže). Isti fotoaparat je uporabljal celo življenje od leta 1953 ko ga je kupil za 800 lir pa do leta 2000 - leta njegove smrti.


"morje mojih spominov"

Vsi si moramo postaviti isto vprašanje: "Kolikokrat smo se srečali s fotografijo svetovnih mojstrov fotografije in smo si ob pogledu fotografije najprej zastavili vprašanje s kakšno opremo je bila posneta"?
Ali nas morda najprej gane prefinjena kompozicija, občutek za svetlobo, ujeti trenutek, izraz/pogled portretiranca, grafičnost/nerazpoznavnost običajnega motiva, ali pa (bognedaj) da nas čustveno prevzame - skratka bistvo fotografije?


"dobra zemlja"

Izbira opreme nam lahko da piko na i izredno dobri ideji, slabi ideji ali "neideji" ne pripomore popolnoma nič!

Zato, vsi fotografi, ki pridno zbiramo dražje in cenejše objektive z bolj ali manj odprtimi zaslonkami in z večnim vprašanjem: "Kaj mi še manjka?" Se prvo vprašajmo, ali nam ne manjka morda idej, ker či bi bilo idej na pretek, bi vsi bili zaposleni z izvedbo in ne s preokupacijo kateri kos kupiti ob naslednjem prilivu evrčkov,....


"prišla bo smrt in imela bo tvoje oči"

1 komentar:

Lenart Senica pravi ...

david, hvala ti za ta post.
tako za besede kot za fotografije.