kontakt

vatovec@gmail.com

torek, 15. maj 2007

Lux

Loretta Lux, (Dresden 1969) je ena vidnejših živečih evropskih fotografov. Ena redkih, ki je (v dosedanjih delih) vezana izključno na en motiv: otroci oz. otroštvo.


girl with crossed arms (2001) - ilfochrome

Zadnjič sem na otvoritvi razstave gledal Curtisov portret indijanskega dečka (iz leta cca. 1905) in sem rekel prijateljici: "Ja, otroci vedno delujejo."
Ker so simpatični, srčkani, nežni, nedolžni,... Vseh teh lastnosti zaman iščemo v fotografijah Lorette Lux, njeni otroci so urejeni na tako grozen način, nasmeški, poze in postavitev namigujejo na nekaj onkraj - le kaj nam prikrivajo le kaj imajo za bregom? Kje je skrita frača, ki je poškodovala sosedovo okno, ali kam so pokopali ubito mačko,...

girl with marbles (2005) - ilfochrome 50x50 cm

Loretta Lux fotografira v glavnem otroke znancev, jih obleče v oblekice iz svojega otroštva, ali pa tiste ki jih najde na kakšnem bolšjem sejmu, Vse je stilizirano tako, da izgleda precej anahronistično, brezčasno - kot iz pravljice,... vendar ima ta pravljica res srečen konec?

Otroke kasneje montira s pomočjo računalniške obdelave v "najdene pokrajine" ki jih fotografira na svojih potovanjih, nekatere pa so celo skonstruirana studijska ozadja, katere sama naslika. Fotografije so nato še dodatno obdelane, kar se tiče izrazov in barvne korekcije, kaj točno vse počne ve samo ona in noče povedat :)

the rose garden (2001) ilfochrome

Na leto nastane pet do sedem fotografij, kar dokazuje, da je proces nastajanja dolg in tehnično zahteven.
Loretta sama pravi, da verjetno ne bi mogla ustvariti takih fotografij, če ne bi bila pred tem slikarka, kot pravi:"Skrbno sestavim moje fotografije, organiziram oblike in barve kot to počne slikar ko slika na platno."

the waiting girl (2005) - ilfochrome 50x65 cm

Vsekakor ena vidnejših avtoric v današnji poplavi "lepih" fotografij.

1 komentar:

Ivan Ž. pravi ...

Zelo kul. Loretta Lux se sliši nekam znano, a te fotke prvič vidim. Zgledajo zelo 'unreal'. Res skoraj kot slike.