kontakt

vatovec@gmail.com

četrtek, 2. oktober 2008

Photokina po Photokini 2008

Letos je nemška Photokina ponudila tisto, kar smo vsi čakali in tisto, česar ni nihče pričakoval ...
Moja osebna lestvica:


1. mesto:Leica S2 sistem

Ko so že vsi mislili, da si je Leica s fotoaparatom M8 zabila sama sebi zadnji žebelj v krsto in se spremenila v butično podjetje za prodajo relikvij, je na letošnji Photokini popolnoma presenetila celo industrijo z novim sistemom.
Prvi fotoaparat (S2) ima senzor formata 30x45mm, to je večje od "full frame", a manjše od srednjega formata, in tako ustvarila nov segment v fotografiji. Poleg novega "bodija" pa so predstavili cel komplet (9) objektivov, za katere nihče ne dvomi, da bodo odlični.
Fotoaparat je nekako namenjen najvišjemu fotografskemu segmentu in najpremožnejšim ljubiteljskim fotografom (plastični kirurgi in sorodni poklici).
Vsekakor največje presenečenje zadnjih nekaj let. Cena je malo manjše presenečenje, v Leicinem stilu - 20.000 eur za telo.

2. mesto: Sigma DP2


Vsi "stari mački" se sprašujejo, kam so izginili t.i. "rangefinderji" (če pustimo Leico M8, ki si jo malokdo lahko privošči) - hitri majhni fotoaparati, ki ponujajo kvaliteto fotografije, primerljivo sodobnim DSLRjem ...
Sigma je nekako poskušala z modelom DP1, ki se pa ni prijel zaradi počasnosti in dokaj temnega objektiva (zaslonka 4.0) - sedaj poskušajo na novo s svetlejšim objektivom in, upajmo, hitrejšim upravljanjem. Fotoaparat še ni na voljo, a je dobra novica.

3. mesto: Panasonic G1

Panasonic in Olympus sta predstavila "micro four thirds" sistem. Velikost senzorja ostaja enaka kot pri "four thirds" sistemu, le razdaljo med bajonetom in senzorjem so zmanjšali in tako prihranili na velikosti objektivov in odpravili zrcalo. Morda se končno obeta miniaturizacija s kvaliteto?

4. mesto: Canon EOS 5D markII in Zeiss ZE objektivi

 čudovita kombinacija. Canon je zopet pokazal, kdo je kralj v segmentu "full frame" in vse presenetil z video opcijo "full HD" 1080P standarda in pričakovanim dvigom resolucije in znižanjem šuma, za vrtoglave ISO občutljivosti.
Zeiss je pa končno predstavil verjetno najboljše objektive v maloslikovnem formatu tudi za Canonov EF bajonet, brez avtofokusa, seveda.


2 komentarja:

Matjaž Lužnik pravi ...

David
To kar imaš kot sliko za 5DmkII, pač ni EOS 5DmkII... je verjetno kakšen "home made photoshop wish design" kakšnega nadebudnega umetnika...
Matjaž

david vatovec pravi ...

Ups, se opravičujem in popravljam. Res nedopustna uredniška napaka. :)