kontakt

vatovec@gmail.com

petek, 24. avgust 2007

Jesenska kolekcija 2007

Konec avgusta je že nekaj let "pravi čas" za predstavitev novih fotoaparatov, vendar bo letošnja jesen še posebej pestra v tem segmentu.

V začetku tega tedna je Canon predstavil oz. napovedal dva nova zrcalno refleksna fotoaparata (EOS 40D in EOS 1Ds mark III), nato mu je v sredo sledil Nikon (D300 in D3), ki je naredil z D3 že težko pričakovani korak v t. i. "full frame" vode.

Na žalost Canon nadaljuje z inkrementalnimi nadgradnjami in - roko na srce - v zadnjih štirih letih nismo videli nič kaj presenetljivega od tega proizvajalca (mogoče je edina izjema 5D).

Zanimivo je tudi, da se končno približujemu limitu malih formatov kas se tiče števila megapik, saj proizvajalci usmerjajo razvojno energijo (in denar) drugam. Vsi štirje predstavljeni fotoaparati imajo 14 bitni A/D konverter, kar bo razveselilo vse uporabnike RAW formata.

40D:
Canon zelo počasi nadgrajuje svoj "srednji" razred, saj je od legendarnega 10D ponudil samo manjše popravke v obliki 20D, 30D in sedaj 40D.
Glavne spremembe pri štiridesetki so: vremenska zaščita (na žalost samo za vratca baterije in CF kartice) :(, kot že povedano 14 bitni A/D konverter, čistilni filter za prah, ISO v iskalu (končno ...), izmenljiva iskala (opcija treh različnih), meniji iz serije "1D" in, seveda, najbolj uporabljeni gumb vseh časov "direct print" :)


EOS 40D - 10,1 MP - 1.300 eur

D300:
Nikon se je tokrat kar potrudil in predstavil ZARES veliko boljša modela od predhodnikov. Model D300 ima tako kar nekaj presenetljivih funkcij: 51 točkovni avtofokus s 15 "križnimi" točkami (ja, prav ste prebrali, enainpetdeset in petnajst!) - NEVERJETNO, 14 bitni A/D konverter, ISO od 200 do 6400, garancijo na zaklop do 150.000 "škljocev".


D300 - 12,3 MP - 1.800 eur


1DsMarkIII:
Canon je s tem modelom ponudil "nadgradnjo" modela 1DsMkII. Če trezno pogledamo, ni tu nobene revolucije, je pa lep kontinuiran napredek. V tem razredu so še vedno brez konkurentov, z 21 megapikami pa so z eno nogo stopili v spodnji razred srednjega formata.
Novosti: 21,1 megapik (daleč najvišja resolucija v svojem razredu), 14 bitni A/D konverter, 5 posnetkov na sekundo v polnem formatu (do 15 zaporednih RAW posnetkov), osvetlitveni način na "prednost visokih tonov" (tega bodo veseli poročni fotografi :))


EOS 1Ds Mark III - 21,1 MP - 8.000 eur


D3:
Nikon je s tem modelom končno stopil v "polni format", na žalost z resolucijo "le" 12.1 megapik. No, ta format, ki ga poznamo že 80 let (leica), je na novo poimenoval "FX", res zanimivo :).
Glavne lastnosti: poln format senzorja, 14 bitni A/D konverter, že prej omenjeni 51 točkovni avto fokus, ISO 200 do 25.600 (gulp!), "crop" način (10 MP do 9 posnetkov na sekundo), sprejema tudi "DX" objektive, ki ga spremenijo v 5,1 MP fotoaparat, garancija zaklopa do 300.000 "škljocev", prostor za dve compact flash kartici z možnostjo snemanja RAW formata na eno in JPEG formata na drugo, "virtual horizon" način, ki opozarja na horizontalo fotoaparata (te funkcije bodo veseli vsi tisti, ki jim horizont neprestano dela težave :)), 3 inčni LCD display s skoraj eno megapiko resolucije.

D3 - 12,1 MP - 5.000 eur

Še ena zanimiva funkcija, ki jo ponujajo VSI predstavljeni fotoaparati, je t. i. "Live View" (pogled v živo?), pri katerem lahko komponiramo kader v LCD ekrančku namesto v iskalu (osebno sem do tega načina precej skeptičen).

Srednji razred je tako postal izjemno zanimiv; res da je Nikon D300 očitno boljši fotoaparat od Canonove štiridesetke, vendar je tudi za 500 evrov dražji, torej nista prav direktno primerljiva.

Na vrhu hriba še vedno kraljuje Canonova enka s s-jem v imenu, tisto brez s-ja pa je Nikon izzval s svojo trojko, ki jo propagira kot najhitrejši zrcalnorefleksni fotoaparat vseh časov. Upam, da bomo iz tega boja največ povlekli uporabniki.

Tako, toliko o teoretičnih vidikih fooaparatov, kaj se bo izkazalo v praksi, bomo videli enkrat novembra, ko bodo vsi omenjeni fotoaparati v prosti prodaji.

Mene precej zanima Nikovov ISO 25.600 ...


Ni komentarjev: