kontakt

vatovec@gmail.com

ponedeljek, 11. februar 2008

Na smetišču zgodovine vedno večja gneča

Poleg Prešernove smo nekateri prejšnji petek praznovali še eno smrt. Fotografsko srenjo je presenetila (a je res?) novica, da podjetje Polaroid ukinja celotno proizvodnjo filmov in fotografskih aparatov za potrošnike.

tipično dizajnerski Polaroidov fotoaparat

Instantni film odhaja na smetišče zgodovine.
Polaroida tako ni več. Ni pomembno, da so se mi zdeli plastični aparati tega podjetja vedno smešni in čudni, dejstvo je, da še v letu 2008 izpljunejo materializirano fotografijo direktno iz fotoaparata hitreje in enostavneje kot kateri koli drugi način, vključno s sublimacijskimi tiskalniki. Razen najstnikov so polaroid uporabljali tudi profesionalci pri studijskem delu z velikoformatnimi kamerami za poskusne posnetke in nekateri iz tega razvili tudi posebno umetnost, ki je tesno povezana z medijem - polaroid filmom. A zakon ekonomije zahteva svoj davek, umetnosti navkljub.

emil schildt - stine - "polaroid image transfer"

Upam, da tudi podobe Kopra ne bo doletela podobna usoda. Jutri (11. februarja) se zaradi del zapre Vojkovo nabrežje. Na križišču pri Mudi (ali Prešernovem trgu, če želite) je "nastalo" s plastiko obloženo impromptu krožišče. Komaj čakam, da ugotovim kakšne eksotične rastline bodo naselile Vojkovo nabrežje.

david vatovec - impromptu plastično krožišče - 11. 02. 2008

2 komentarja:

Primoz pravi ...

Vojkovo, ja...me že glava boli.

W Palme, Banane in Kokos....

tbostjan pravi ...

W opice ...