kontakt

vatovec@gmail.com

sreda, 29. oktober 2008

Pred dvema letoma ...

helena race - palm keeper - 24. 10. 2006

torek, 28. oktober 2008

Med nebom in zemljo

med nebom in zemljo - matjaž lužnik, oktober 2008

ponedeljek, 27. oktober 2008

Tema

david vatovec - 3500 - 27. 10. 2008

četrtek, 23. oktober 2008

Dva pogleda

Trenutno v eni od koprskih galerij, ki nosi ime po morskem ožigalkarju, razstavlja dokaj znan grafik, ilustrator, slikar in po novem fotograf, katerega identiteto vam bom prišparal.

*** FLEŠBEK ***
Lansko poletje me ta neimenovana oseba pokliče in prosi, če mu lahko posodim svoj digitalni fotoaparat. Povem mu, da se sicer poznava, vendar zelo nerad posojam več tisočakov vredno opremo, da pa mu lahko sam zadevo fotografiram, če ni kaj večjega.
Izkaže se, da mu je pred kratkim pogorel atelje in bi potreboval fotografije za svoj naslednji projekt. Fotografije naj bi mu služile kot predloge za slike, ki jih je nameraval narediti. Ideja se mi je zdela dobra (graditi in najti inspiracijo v uničenju) in sva se dogovorila, da fotografije napravim sam za "prijateljsko ceno".
In res po njegovih napotkih napravim kar nekaj fotografij na stojalu in z dolgimi časi, ker je bil prostor precej temen, dodatna osvetljava pa bi pokvarila "postpožarni mood". Fotografije odnesem domov, naložim rove na računalnik, pregledam in izberem najboljše, malce popravim osvetlitve in perspektive, ter izvozim fajle kot visokoresolucijkse tife. Naloga je opravljena in oba sva zadovoljna.
*** KONEC FLEŠBEKA ***

ljudska - verjetno 2007

Mine šestnajst mesecev in nekega dne ob srkanju jutranje kave preberem novico o odprtju razstave znanca umetnika. "Super!" Si rečem. "Mu je končno ratalo, morem it prav pogledat, kaj je naredil."
Čez par dni me pot zanese mimo galerije z ožigalkarskim imenom in vidim na veliko napisano znančevo ime na izložbi. Čeprav se mi nekoliko mudi, vstopim, da si na hitro ogledam razstavo. Ko vstopim, ne morem verjeti svojim očem. Poleg treh velikih platen je razstavljenih pet velikih fotografij, za katere bi dal roko v ogenj, da sem jih posnel sam.
"Ne more bit," si rečem, "sigurno se motim in so to izjemno dobre reprodukcije - slike."
Pokličem avtorja: "Zdravo! Kako si? ... blainblainblainbla smoltok ... Čuj, ogledal sem si razstavo, čestitam, ma kaj tiste, ki so razstavljene so moje fotke?"
"Ja," odgovori hladnookrvno neimenovani psevdoavtor (n.p.a.).
"Pa ne misliš, da bi bilo potreno napisati, da sem jaz avtor?" ga, zadržujoč jezo, vprašam.
"Ma poglej, niti ne, saj sem ti v bistvu povedal, kaj moraš fotografirati, tako, da mislim, da tega ni potrebno navesti. Poleg tega so bile fotografije še dodatno obdelane, posvetljene itd. tako, da sva soavtorja.", mi zopet hladnokrvno odgovori n.p.a.
"Hvala, samo to sem hotel vedeti," izustim in odložim slušalko.
Še zdaj ne morem verjet, čemu sem bil priča. Čista avtorska kraja od slikarsko izobražene osebe.
Na srečo so v galeriji reagirali bliskovito in profesionalno, po mojem posredovanju (mail) popravili storjeno napako, ter me podpisali kot avtorja in se mi opravičili, čeprav so bili brez krivde.
Izobraženi n.p.a. kot kaže niti ne ve, da se je izmuznil ovadbi, saj ... "Kdor s svojim imenom ali z imenom koga drugega objavi, prikaže, izvede ali prenese tuje avtorsko delo ali njegov del, ali dovoli to storiti, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta," pravi Kazenski zakonik RS. Poleg tega pa še: "Kdor skazi, okrni ali kako drugače naupravičeno poseže v tuje avtorsko delo, se kaznuje z denarno kaznijo ali z zaporom do šestih mesecev."   

ljudska - verjetno 2007

No, rezultat vsega skupaj pa je, da trenutno moje fotografije krasijo kar tri razstave na tranzverzali Piran-Koper-Trst.
No, ideja razstave je pa vseeno dobra in sedaj kot soavtor vabim na ogled :) Naslov razstave "Dva pogleda" pa je dobil nove razsežnosti.

sreda, 22. oktober 2008

Na rdečih foteljih

helena race - pred zasedanjem - 3. 10. 2008

torek, 21. oktober 2008

Abstraktna relativiteta

Ena izmed stvari, ki jo lahko izluščimo iz Einsteinove relativnostne teorije je ta, da je čas relativen, hitrost svetlobe pa absolutna... Če vse skupaj povežemo z zmédéno umetnikovo vizijo, dobimo umetniško fotografijo. Pri pridevniku "umetniško" bi se dalo diskutirati, kajti kriteriji, da lahko rečemo, da je neka fotografija umetnost, so pač relativni...:)

time flies - matjaž lužnik, oktober 2008

ponedeljek, 20. oktober 2008

Šentrupert

david vatovec - 1997 - 20. 10. 2008

sreda, 15. oktober 2008

Jesensko tihožitje

helena race - v kotu - 4. 10. 2008

torek, 14. oktober 2008

Jesen

Spet je jesen (mater imam hitre reflekse...:( ) in v solinah spet opravljamo jesensko košnjo. In spet sem obrisal prah z mojega starega dobrega 300D (ne vem zakaj, a mi barve bolj sedejo kot s 30D) in spet fotkam brez potrebe z nenormalnimi iso vrednostmi (800+)... no vseeno je tu primerek tega, s čemer imam dosti opravka te dni..:)


jesenska abstrakcija - matjaž lužnik, oktober 2008

ponedeljek, 13. oktober 2008

Tris

david vatovec - najlepša - 3. 10. 2008

nedelja, 12. oktober 2008

Saj ni res pa je!

Kodak je ravnokar predstavil nov barvni negativ:

četrtek, 9. oktober 2008

Nova anketa: resolucija vašega monitorja

Na desni.
Zanima me kakšno je stanje monitorjev iz katerih dostopate na ta blog ...

sreda, 8. oktober 2008

Železna cesta

helena race - pod mostom - 6. 10. 2008

torek, 7. oktober 2008

Prava smer

prava smer - matjaž lužnik, avgust 2008

ponedeljek, 6. oktober 2008

Otvoritev razstave fotografij

Vas in vaše prijatelje vljudno vabimo na odprtje razstave fotografij
Foto kluba Portorož
"IGRA"
v petek, 10. oktobra 2008 ob 19.00 uri
v StudioGalerijiGasspar v Piranu.

Razstavljalci/ partecipanti:
Olga Černe, Mojca Gazič, Sandi Kurtin, Martin Bobič, Rok Sorta,
Jadran Rusjan, Janez Šimon, Matjaž Lužnik, Željko Jugovič,
Vladimir Cvar, Rosana Benčič, Helena Race, David Vatovec,
Aleksander Bančič, Boštjan Pišlar, Primož Šutak, Željko Varmuž,
Neva Samec, Manja Rogelja, Urška Koler, Ivana Maksimovič


četrtek, 2. oktober 2008

Photokina po Photokini 2008

Letos je nemška Photokina ponudila tisto, kar smo vsi čakali in tisto, česar ni nihče pričakoval ...
Moja osebna lestvica:


1. mesto:Leica S2 sistem

Ko so že vsi mislili, da si je Leica s fotoaparatom M8 zabila sama sebi zadnji žebelj v krsto in se spremenila v butično podjetje za prodajo relikvij, je na letošnji Photokini popolnoma presenetila celo industrijo z novim sistemom.
Prvi fotoaparat (S2) ima senzor formata 30x45mm, to je večje od "full frame", a manjše od srednjega formata, in tako ustvarila nov segment v fotografiji. Poleg novega "bodija" pa so predstavili cel komplet (9) objektivov, za katere nihče ne dvomi, da bodo odlični.
Fotoaparat je nekako namenjen najvišjemu fotografskemu segmentu in najpremožnejšim ljubiteljskim fotografom (plastični kirurgi in sorodni poklici).
Vsekakor največje presenečenje zadnjih nekaj let. Cena je malo manjše presenečenje, v Leicinem stilu - 20.000 eur za telo.

2. mesto: Sigma DP2


Vsi "stari mački" se sprašujejo, kam so izginili t.i. "rangefinderji" (če pustimo Leico M8, ki si jo malokdo lahko privošči) - hitri majhni fotoaparati, ki ponujajo kvaliteto fotografije, primerljivo sodobnim DSLRjem ...
Sigma je nekako poskušala z modelom DP1, ki se pa ni prijel zaradi počasnosti in dokaj temnega objektiva (zaslonka 4.0) - sedaj poskušajo na novo s svetlejšim objektivom in, upajmo, hitrejšim upravljanjem. Fotoaparat še ni na voljo, a je dobra novica.

3. mesto: Panasonic G1

Panasonic in Olympus sta predstavila "micro four thirds" sistem. Velikost senzorja ostaja enaka kot pri "four thirds" sistemu, le razdaljo med bajonetom in senzorjem so zmanjšali in tako prihranili na velikosti objektivov in odpravili zrcalo. Morda se končno obeta miniaturizacija s kvaliteto?

4. mesto: Canon EOS 5D markII in Zeiss ZE objektivi

 čudovita kombinacija. Canon je zopet pokazal, kdo je kralj v segmentu "full frame" in vse presenetil z video opcijo "full HD" 1080P standarda in pričakovanim dvigom resolucije in znižanjem šuma, za vrtoglave ISO občutljivosti.
Zeiss je pa končno predstavil verjetno najboljše objektive v maloslikovnem formatu tudi za Canonov EF bajonet, brez avtofokusa, seveda.


Stesani tesar

helena race - z bogom na sprehodu - 27. 9. 2008