kontakt

vatovec@gmail.com

sreda, 30. januar 2008

Se je že začelo ...

helena race - pomlad prihaja ... - 27. 1. 2008

torek, 29. januar 2008

No Escape

no escape - matjaž lužnik, 2008

ponedeljek, 28. januar 2008

Predpustna

david vatovec - ko jagenjčki obmolknejo - 27. 01. 2008

sreda, 23. januar 2008

Zdaj pa moram v trgovino

helena race - šalami - december 2007

torek, 22. januar 2008

Martini Dry

martini dry - matjaž lužnik, 2008

ponedeljek, 21. januar 2008

Megla

Tokrat dve fotgorafiji (ker sem prejšnji teden zatajil) posneti ena za drugo, v razmaku par ur.

david vatovec - jutro v kopru - 2008


david vatovec - dopoldan v kopru - 2008

sreda, 16. januar 2008

Pasje življenje

helena race - frizerka - 12. 1. 2008

torek, 15. januar 2008

Zavito

stopnice- matjaž lužnik, 2007

Več o tej fotografiji si lahko preberete tukaj.

sreda, 9. januar 2008

High-key

helena race - elma - 5. 1. 2008

torek, 8. januar 2008

The Lord of the Bushes

the lord of the bushes- matjaž lužnik, 2008

ponedeljek, 7. januar 2008

Rešite me!

Rešite me! Delam arhiv.

nedelja, 6. januar 2008

Eno leto starejši

Nekoliko pozno sicer, a bolje pozno kot nikoli ... Še en pregled leta 2007. Sam se bom vzdržal vala politike, katatrof in zviševanja cen in podal svoj pregled fotografskega leta 2007 (poudarek na "svoj").
Dogodki so razvršeni po naključnem vrstnem redu, zdi pa se mi, da so vsi zaznamovali fotografijo v preteklem letu. Pa poglejmo:

1. Adobe Photoshop Lightroom

Program, ki je (bo) za vedno spremenil digitalno temnico. Ta ekvivalent klasične temnice se je znebil "beta" oznake februarja 2007. Vsi, ki se resneje ukvarjamo z digitalno fotografijo, smo dolgo čakali na tako orodje. Intuitivno in zares uporabno, fotografsko je svetlobna leta pred okornim Photoshopom.

2. Vrednost umetniške fotografije
V razvitem svetu je vrednost umetniške fotografije poskočila do neslutenih višav (šest evrskih ničel). Trenutni rekorderji so Gursky, Sherman in Sugimoto. Na žalost Slovenija še ni v razvitem svetu ...

3. Leica
Čeprav je najbolj tradicionalno fotografsko podjetje na svetu že nekaj let koketiralo z digitalizacijo (Panasonicove "trotlzihre" so z rdečo piko kamuflirali v čistokrvne Leice in neuspeli poskus Digital modula R), je prav v letu 2007 na svet privekala prva digitalna Leica - "M8".
Rojstvo je bilo kontroverzno - veliki tehnični problemi z barvami na eni in velike pohvale nad kvaliteto fotografij ter legendarnimi objektivi na drugi strani. Cenovno pa je še vedno tradicionalistično v nebesih.
Nova legenda ali muha enodnevnica?

4. Nikon D3

Nikon je končno udaril nazaj in razveselil vse "Nikonaše". Predstavil je polnoformatni digitalni fotoaparat. Tako Canon ni več sam na vrhu hriba. Za uporabnike se sicer še ne pišejo rožnati časi, saj so cene še vedno astronomske, vendar je izbira zdaj dvakrat večja!

5. Canon EOS 1DmkIII
Debakel leta. Japonski gigant je predstavil najhitrejši digitalni fotoaparat vseh časov, ki ne izostri slike.
Napako je odkril Rob Galbraith na svoji internetni strani. Nato so v sodelovanju s Canonom konstrukcijsko napako tudi odpravili (baje).

6. Foto knjige
Vsak fotoraf si lahko dandanes z malo potrpežljivosti omisli svojo foto knjigo. In to ne približek knjige, ampak pravo pravcato knjigo, tiskano z offset tehnologijo. Z malo potrpežljivosti si lahko omislimo knjigo iz krajšega izleta, dopusta ali pa ustvarimo kar svoj avtorski portfolio. Tudi cene so izjemno zanimive. Moje priporočilo = mypublisher.eu.

7. Fotografski učbeniki
Ko sem se sam začel ukvarjat s fotografijo, internet in tutoriali niso bili še tako dostopni oz. jih sploh ni bilo. Edina knjiga, ki je bila namenjena resnemu fotografskemu udejstvovanju je bila "Velika knjiga o fotografiji" (ki ostaja še danes biblija fotografije v slovenskem jeziku). Tam sem našel tudi vse potrebno znanje. Z razmahom digitalne fotografije so se razmahnili tudi fotografski učbeniki, zdaj je znanje na voljo vsem (samo knjig o Lightroomu je lani izšlo več kot dvajset).

8. Smrt Maria Magajne
Oktobra nas je zapustil reporter Mario. Slovenci nismo nikoli sloveli po dobrih reporterskih fotografih, zato me je še toliko bolj presenetilo kako neopazno je šla mimo njegova smrt. Vztrajno je beležil medvojno in vojno dogajanje v Trstu (drugo svetovno vojno, da ne bo pomote) in v slovenskem zamejstvu.
energični Mario pri triinosemdesetih - fotografijo sem si izposodil na Mladinini strani (avtor: Borut Kranjc)

9. Velvia 50

Čeprav se filmska fotografija seli med alternativne fotografske procese in Kodak kot po tekočem traku prekinja proizvodnjo klasičnih kemijskih nosilcev in kemikalij, je Fuji presenetil s ponovno predstavitvijo legende za vse fotografe narave - Velvio 50. Kičaste "našponane" barve so nazaj s še večjo ostrino kot kdajkoli!
Film je mrtev, živel film!

sreda, 2. januar 2008

Razpoka

helena race - razpoka - 29. 12. 2007

torek, 1. januar 2008

Ognjemet

Malo predzgodovine; Portoroški ognjemet na Novega Leta dan, je že tradicionalen. A ne toliko v vsakoletnem cikličnem ponavljanju ognjemeta (lani ga ni bilo), kot v vztrajnem vsakoletnem dežju, ali vsaj rosi.

Odkar se ukvarjam bolj intenzivno s fotografijo (ni še tako dolgo), si želim fotografirati ognjemet. A dosedaj mi je vreme preprečilo, da bi se mi želja uresničila.

No letos se je vreme izneverilo in
NI deževalo, tako, da sem končno prišel na svoj račun... A zaradi nepredvidenih družinskih obveznosti (voščilo, čaj in domača kremšnita), sem prišel na prizorišče malo prepozno, da bi se lahko kvalitetno pripravil.. Tako, da izziv ostaja za drugo leto...


ognjemet - matjaž lužnik, 2008



p.s. Na žalost je bilo že na daleč opazno, da se je pri tokratnem ognjemetu prihranilo kar nekaj denarja. Upam, da ga bo naslednje leto še kaj ostalo (ognjemeta mislim)...

p.p.s. Srečno v letu 2008. Naj vam luč sveti po vaših željah...

2008

veselo 2008!